De ligfiets van


Familiewapen van de Bakkertjeshet ligfietsend Bakkertjede echte!Op deze pagina vindt je meer informatie over mijn ligfietsen.Inhoud:

 • Mijn (eerste) ligfiets, technische specificaties
 • Waarom heb ik een ligfiets?
 • Wat kost een ligfiets nou echt?
 • Ligfiets en kinderen
 • Ligfiets links; alle links op een rijtje
 • Mijn knutselprojecten

 • Mijn ligfiets, technische specificaties

  Plaatje van mijn ligfiets:mijn ligfiets

  Merk: Challenge
  Type: Focus Sport
  Kleur: Diamond Blue

  Opties: Vering voor, Shimano Deore set, bar-end shifters, toer-bagagedrager, fietscomputertje, verlichting.

  Zelf toegevoegd:

 • pedalen; clipless combipedalen, eerst Tecora Combi's, nu BBB Dual Choice.
 • verlichting; de koplamp (een Lumotec Oval van Busch & Muller) is inmiddels voorzien van een accupack. Meer info in de zelfbouwhoek op de ligfietsplaza .
 • spiegeltje; wederom van Busch & Muller, type Cycle Star. Montage op een wat ongebruikelijke manier: klik hier.
 • ventilerend matje; ventisit.
 • sokkeltje; om de fietscomputer, een Sigma BC-800 van het oude type, fatsoenlijk te monteren heb ik zelf een sokkeltje "ontworpen" (eigenlijk heb ik het sokkeltje dat ACE had bedacht gewoon verbeterd). Uitvoering door mijn papa. (De handleiding van het computertje staat hier, voor het geval Sigma 'm van hun site haalt.)
 • fietscomputerverlichting; meer informatie volgt nog.

 • Waarom heb ik een ligfiets?

  Ik woon in Oldenzaal en sinds 2 jaar werk ik in Enschede. In het begin was ik gedetacheerd en kon ik per auto forensen. Inmiddels ben ik al bijna twee jaar in vaste dienst en heb ik geen auto meer. De trein (lopen naar station Oldenzaal, overstappen in Hengelo, uitstappen in Enschede-Drienerlo en dan verder fietsen naar het Havengebied op een typische stationsfiets) heb ik geprobeerd. Geen succes, veel te afhankelijk van vertrektijden, altijd te laat op je werk en op tijd weer weg moeten. Niets voor mij!
  Dus ging ik op de fiets. Je weet wel: zo'n stevige Gazelle met 3 versnellingen en trommelremmen. Ongeveer 50 minuten met wind mee of 65 minuten met minder gunstig weer. Het gaat prima maar is wel een hele opgave elke dag hoor. Ik liftte dan ook regelmatig met collega's mee die wel een auto hebben. En toen zag ik het: onderweg zag ik wel eens fietsforensen op zo'n gekke fiets. Een ligfiets wel te verstaan. Zou dat iets voor mij zijn?
  Een speurtocht op Internet leverde veel informatie en een grote teleurstelling op: veel te duur voor mij. Een ligfiets kost al gauw 1200 euro! Gelukkig kwam daar het fiets-privé-plan op mijn werk. Nog voor ik wist of het wel uit kon had ik in Hengelo een fietsendealer gevonden die ook wel ligfietsen zou hebben. Daar heb ik een stuk of 5 verschillende fietsen getest middels een rondje door de zaak. Het zou de Sinner Demon 24-20 gaan worden, de Citroën onder de ligfietsen; stabiel, comfortabel geveerd, rustig sturend, niet te snel.
  Inmiddels was het november 2002 en had ik ook de weg gevonden naar A.C.E. ligfietsen in Winterswijk, dankzij het aanhouden van mijn vrouw dat ik meer verschillende fietsen zou moeten proberen. In de winkel van ACE heb ik op een stuk of 4 (5?) fietsen even gelegen voor het gevoel. Een kopje koffie later ging ik met een blauwe Focus Sport Special de deur uit voor een proefrit, die lag het lekkerst. Volgens Mark kon ik om de hoek goed oefenen, alvorens ik de drukkere openbare weg op zou gaan. Binnen 3 minuten was ik Winterswijk uit, de bossen in. Na een halfuur kon ik met één hand los rijden en mijn vrouw bellen om te vertellen dat ik met een offerte van een Focus thuis zou komen.
  Een maand later volgde de bestelling en daarna begon het lange wachten: 6 tot 7 weken zou het duren.

  Door wat probleempjes bij Challenge (de fabrikant dus) duurde het nog wat langer maar eind februari 2003 was het dan eindelijk zo ver: mijn "Diamond blue" Challenge Focus Sport met extra opties stond klaar! Zaterdag de fiets opgehaald, zondag een testrit in Oldenzaal en maandagochtend meteen op de ligger naar het werk. Oeps. Ijzel.
  Ondanks alle geglibber heelhuids aangekomen te Enschede. Ikzelf ben niet onderuit gegaan, wel zag ik onderweg verschillende mensen die onbedoeld een ligfiets hadden, voor heel even. ;)
  Tot op de dag van vandaag fiets ik elke (werk-)dag op en neer tussen Oldenzaal en Enschede, 16 km enkele reis. Inmiddels doe ik geen 45 minuten meer over een enkele reis maar 35. Maar als ik d'r even zin in heb kan het ook in 28 hoor.  Wil je misschien ook een ligfiets aan gaan schaffen? Je weet het nog niet? Je kunt veel informatie krijgen bij de verschillende ligfietssprecialisten, via de ligfiets plaza en via alle ervaringsdeskundigen op de verschillende ligfietslijsten. Probeer het eens via deze links.
  Ligfietsen is heerlijk! Het is leuk, gezond, goed voor het milieu, goed voor je portemonnaie, en er zijn nog veel meer redenen om te gaan ligfietsen. Probeer eens een ligfiets uit bij een ligfietsen-dealer of bij een toerclub bij jou in de buurt!

  Wat kost een ligfiets nou echt?

  Een ligfiets is niet gratis. Natuurlijk niet. Maar wel goedkoop, vergeleken met een auto:
  Je betaalt voor een fiets geen wegenbelasting, veel lagere aanschaf, lage verzekeringspremie (if any at all), je bent niet verplicht WA-verzekerd voor het voertuig, hebt zeer lage onderhoudskosten, enzovoort. Nog veel belangrijkere kostenbesparing heb je op je leven; fietsen is statistisch veel veiliger dan autorijden, het is goed voor je conditie en rekt zo naar alle waarschijnlijkheid je levensduur behoorlijk op.
  Ikzelf merk dat fietsen ook nog eens een goede uitlaatklep is tegen stress. Ik kom ontspannen aan op mijn werk en ben alle beslommeringen en zorgen van een dag hard werken weer kwijt als ik thuis kom. Zou fietsen hartklachten en maagzweren helpen voorkomen? Na een autorit door het drukke verkeer ben ik iig veel meer gespannen, dan na een fileloze fietstocht!
  Oh ja: het is ook nog veel beter voor het milieu. Ook niet onbelangrijk.

  kostenoverzicht

  Onderdeel: Auto: Ligfiets:
  Aanschaf: vanaf € 11000 € 1100
  Opties: vanaf € 1000 € 150
  Verzekering: vanaf € 350/jaar € 325 voor 3 jaar (diefstal tegen nieuwwaarde + schade all-risks)
  Brandstof: vanaf € 100/mnd paar boterhammen extra
  Onderhoud: plm € 700/jaar € 100-200 per jaar

  Dit lijstje is nooit compleet. Ik heb dit jaar ook eea uitgegegeven aan extra's:
  Dit jaar aan onderhoud uitgegeven: Het is allemaal een hoop geld. Toch is het vergeleken met een auto absoluut niet duur! Ik vindt het ook niet erg om het geld aan mijn fiets uit te geven. Tenslotte ben ik afhankelijk van dat apparaat om dagelijks op mijn werk te komen. Daarnaast is knutselen aan fietsen ook een beetje mijn hobby.


  Kinderen mee met de ligfiets

  Mijn kinderen zijn nog te jong om zelf verder te fietsen dan het plaatsje voor de deur. Maarten (4) kan op z'n 2 maal 12 inch met zijwieltjes goed uit de voeten en Els (2) kan een beetje rondtuffen op de driewieler. Al enige tijd vóór ik mijn ligfiets aanschafte waren we al de gelukkige bezitters van een kinderkar (fl 333 bij de Lidl). Daarnaast gebruiken we natuurlijk kinderzitjes op de fietsen; zowel voor- als achterop. Beide zijn prima manieren om kinderen met de fiets mee te nemen en hebben allebei voor en nadelen:
  Stoeltjes:

  Kinderkar: Al met al is het geheel afhankelijk van de situatie of we op de rechtopfiets of op de ligfiets gaan en de kinderen mee nemen. Gezien het vele gebruik van de kinderkar kan ik alleen concluderen dat we de investering van de kar (333 gulden) en de aparte dissel met 2 koppelstukken voor de (lig-)fiets (plm. 40 euro) er dubbeldik en dwars uit hebben gehaald. We zijn al aan een nieuwe kar toe, de oude wordt straks bagagekar voor de vakanties.


  Mijn ligfiets links

  Jouta links

  de Jouta-pagina van Axel
  de geschiedenis van de Jouta
  De ligfietspagina van Arybert Lekkerkerk (hij heeft ook een Jouta)

  Algemene links

  Een beetje ligfietser kan niet zonder de plaza!
  Diskussieer, vraag en lees over ligfietsen op: het ligfietsforum

  Kinderkarren

  Ap Kuik heeft een mooie overzichtelijke pagina met veel basisinfo.
  Veel van wat ik nu weet over kinderkarren heb ik geleerd van Kees van Malssen

  Velomobielen

  Het zal wel dromen blijven maar mooi issie echt wel, de Go-one
  En dan is er natuurlijk nog de enige echte Nederlandse Quest. Heel veel over deze en andere velomobielen hier


  Knutselprojecten van het ligfietsend Bakkertje

  Enkele dagen geleden (begin september 2004) heb ik een nieuwe ligfiets gekocht, mijn tweede. Het is een rode - tweede- of derdehandse - Jouta 2000. De vorige eigenaar heeft de trapas verlengd; hierdoor paste de neus niet meer dus is die maar afgezaagd. Ik ga proberen de neus weer terug te plaatsen en de trapas trappeloos verstelbaar te maken, zoals de latere modellen van de Jouta 2000. Hiertoe moet ik wat laswerk uitbesteden, iets bedenken om de trapas verstelbaar te maken en een sleuf in de kuip maken, waar nu nog een gat zit.
  Foto's van de voortgang vindt je hier

  Jouta 2000
  "Als ik een prijs voor vormgeving te vergeven had, dan wist ik het wel; die ging direct naar de nieuwe kunststof Jouta 2000. Zoals ze op de wedstrijd in Almere te zien waren, prachtig uitgevoerd in een schitterende zilvergrijze autolak, riepen ze direct associaties op met beroemde Italiaanse ontwerpers van topklasse sportauto's." Dit zijn de woorden van Bernd Zwikker in HPV Nieuws van juli 1987. Het zelfdragende kunststof frame met stalen verstevigingen bij het bracket vormt meteen spatborden en bagageruimte. Deze uitvoering komt niet in produktie omdat de prijs minimaal op f 2800,- zou uitkomen. Gekozen werd voor een goedkoper te fabriceren model. In eigen beheer werd van karton, daarna gips en polyester een zelfdragende body ontwikkeld welke later via een rotatie gietprocédé van polyethyleen werd gemaakt. Men koos voor gespaakte stalen wielen, afgedekt met kunststof platen. Het stuurprincipe is hetzelfde als van zijn grote broer de Jouta VX. Deze 2000 werd in samenwerking met rijwielfabriek Rivel op de markt gebracht voor een prijs tussen de f 1200,- en f 1600,-. Men kon kiezen uit de kleuren grijs, rood en geel en een drieversnelling naaf of geen versnelling. Deze matte kunststof fiets trok veel belangstelling op de tweewieler-RAI van 1988. De reacties waren zeer extreem; de een vond hem top design, terwijl anderen hem kinderachtig speelgoed vonden. Ook vonden oude klanten de ijzeren Jouta beter rijden. Na enkele grote series werd het kunststof model later alleen nog op bestelling geleverd met kwalitatief betere onderdelen.
  (uit: De geschiedenis van Ligfietsen in Nederland, Jouta Ligfietsen, door Henk Zwols)

  Hmmm. Naar het lijkt bestaat er geen Jouta 2000 met verstelbaar cranckstel. Welnu, Hayco heeft het frame van mijn Jouta verlast (21 en 22 oktober 2004). De lelijke groene verroestte hoek is eraf, en heeft plaatsgemaakt voor een vierkante koker. Over deze koker kan een klemsysteem schuiven waaraan de cranckbuis is vastgelast. Vandaag (23 oktober 2004) heb ik de fiets weer even in elkaar gezet om te zien of alles past. Ik heb ook de kantelknik ophanging aangepast. Deze was ooit verbouwd omdat de oorspronkelijke was uitgesleten, maar helaas was dit erg scheef gedaan. Nu zit ze weer recht. Nu bestaat er dus wel een Jouta 2000 met verstelbare trap-as!
  Dit moet er nu nog gebeuren, voordat ik vind dat de fiets "af" is:

  We gaan proberen de fiets voor de volgende Twentse-Liggers toertocht (7 november aanstaande al) af te hebben. Aaak! Dat is over twee weken al!  terug | Maarten | Els | Hajo | Oorthuis.net Links | Nieuws | Fotoos


  Debian Apache
  registered linux user  W. Bakker, webmaster    29 februari 2004.